F.A.Q.

Op deze pagina staan de antwoorden op vragen die wij vaker gesteld krijgen, wellicht staat uw vraag er ook bij.

Service

Waar kan ik mijn horloge laten onderhouden?

Wij raden ten zeerste aan om uw horloge louter door het Staudt servicecentrum te laten openen. In het Staudt servicecentrum hebben onze horlogemakers de know-how om uw horloge degelijk te onderhouden. U kunt het service-formulier invullen om een afspraak te maken in ons servicecentrum, of u kunt contact opnemen met het verkooppunt waar u uw Staudt heeft gekocht.

Hoe vaak heeft mijn horloge een servicebeurt nodig?

Een mechanisch horloge is een vernuftig stukje vakmanschap. De minuscule onderdelen zijn onderhevig aan slijtage. De olie in uw horloge kan uitdrogen, waardoor tandwielen kunnen slijten. Daarom raden wij aan om minstens iedere vier jaar uw horloge naar het Staudt servicecentrum te sturen/brengen voor een servicebeurt.

Hoe lang duurt een servicebeurt?

Onze horlogemakers in het Staudt servicecentrum streven er naar om een servicebeurt in drie weken af te handelen. 

Wat wordt er gedaan tijdens een servicebeurt?

Op de servicepagina vertellen wij stap voor stap wat er gebeurt met uw horloge tijdens een servicebeurt. 

Klik hier om naar de servicepagina te gaan…

Mijn horloge is kapot, wat moet ik doen?

Vervelend dat uw horloge kapot is. Er kan van alles mee aan de hand zijn. Maar bijna alles valt op te lossen door onze horlogemakers in het Staudt servicecentrum. U kunt contact opnemen met het verkooppunt waar u uw Staudt heeft gekocht, of het serviceformulier invullen. 

Garantie

Hoe lang heeft mijn Staudt garantie?

Op onze horloges zit een fabrieksgarantie van twee jaar, startende vanaf de dag van aankoop. Een ingevuld aankoopbewijs en garantiekaart is een vereiste om aanspraak te maken op de fabrieksgarantie.  Lees hier meer…

Wilt u gebruik maken van onze fabrieksgarantie? U kunt contact opnemen met het verkooppunt waar u uw horloge heeft aangeschaft, of het garantieformulier invullen.

Klik hier voor het garantieformulier…

Mijn horloge is kapot, wat moet ik doen?

Vervelend dat uw horloge kapot is. Er kan van alles mee aan de hand zijn. Maar bijna alles valt op te lossen door onze horlogemakers in het Staudt servicecentrum. U kunt contact opnemen met het verkooppunt waar u uw Staudt heeft gekocht, of het serviceformulier invullen. 

Zorg voor uw Staudt

Kunnen magnetische velden mijn Staudt schaden?

Ja, uw horloge kan slecht tegen magnetische velden. De metalen onderdelen van het uurwerk in uw Staudt zijn niet bestand tegen magnetisme, hierdoor kan uw horloge afwijking vertonen. Let daarom goed op dat u uw horloge niet blootstelt aan zware magnetische velden, zoals speakers of MRI.

Indien uw horloge gemagnetiseerd is kunnen onze horlogemakers uw horloge weer demagnetiseren op onze apparatuur. Het uurwerk dient opnieuw gereguleerd te worden.

Kan ik sporten met mijn Staudt?

Uw Staudt is een sieraad. Dat in essentie niet gemaakt is om mee te sporten en/of voor andere actieve bezigheden.

Door transpiratie kan er condens ontstaan in uw horloge. Indien dat het geval is, dient het horloge volledig geserviced te worden in het Staudt servicecentrum. Aangezien de onderdelen van het mechanische uurwerk door condensatie roest kunnen oplopen.

Kan ik zwemmen met mijn horloge?

Uw Staudt is niet gemaakt om te zwemmen. Onze horloges zijn (spat)waterdicht tot 3 bar, wat betekent dat zij bestand zijn tegen een lichte regenbui, handen wassen en andere licht vochtige bezigheden. Wij kunnen de waterdichtheid van uw horloge niet garanderen als er mee gezwommen wordt.

Let er altijd op dat de kroon van uw horloge gesloten is als u uw Staudt draagt. In de kroon zit een pakking, die alleen werkzaam is als de kroon gesloten is (stand 1 in onderstaande illustratie).

Pakkingen in uw horloge kunnen uitdrogen. Daarom is het zeer raadzaam om uw horloge ieder jaar te laten controleren op waterdichtheid bij uw juwelier of in ons Staudt servicecentrum.

Is mijn Staudt waterdicht?

Uw Staudt is (spat)waterdicht tot 3 bar, wat betekent dat het bestand is tegen een regenbui(tje), handen wassen en andere licht vochtige bezigheden. Wij kunnen de waterdichtheid van uw horloge niet garanderen als er mee gezwommen wordt.

Let er altijd op dat de kroon van uw horloge gesloten is als u uw Staudt draagt. In de kroon zit een pakking, die alleen werkzaam is als de kroon gesloten is (stand 1 in onderstaande illustratie).

Pakkingen in uw horloge kunnen uitdrogen. Daarom is het zeer raadzaam om uw horloge ieder jaar te laten controleren op waterdichtheid bij uw juwelier of in ons Staudt servicecentrum.

Is mijn Staudt bestand tegen krassen?

De horlogekast van uw Staudt is gemaakt uit edelstaal. Edelstaal is niet bestand tegen krassen. Ga daarom voorzichtig met uw Staudt om.

Eventuele (oppervlakkige) krassen kunnen verwijderd worden tijdens een servicebeurt in ons Staudt servicecentrum.

Het saffierkristal in uw horloge is zo hard, dat er geen krassen in kunnen komen. Alleen diamanten kunnen saffier krassen. Uw Staudt heeft een anti-reflectielaag, deze laag kan wel krasjes vertonen.

Tijdens een servicebeurt in ons servicecentrum kunt u er voor kiezen om het glas van uw horloge te vervangen.

Kan ik mijn Staudt schoonmaken?

Sterker nog, van een schone Staudt worden we blij!

In de horlogedoos van uw Staudt is een microfiber poetsdoek bijgeleverd, waarmee u uw Staudt weer zoals nieuw kunt laten glimmen. Hardnekkiger vuil kunt u met een licht (!) vochtige doek verwijderen of met een zachte borstel. Zorg er voor dat de doek of borstel die uw gebruikt schoon en niet te hard is, anders kun u uw horloge bekrassen.

Tijdens een servicebeurt wordt iedere Staudt volledig van binnen en buiten gereinigd. De glazen worden uit de horlogekast gehaald, waarna de horlogekast ultrasoon wordt gereinigd. Het uurwerk wordt gedemonteerd en ook volledig schoongemaakt.

Kan mijn Staudt tegen stof?

Uw Staudt kan in beginsel tegen stof. Men zegt wel eens, alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Té veel stof is niet goed voor uw Staudt. Doe uw horloge daarom af tijdens het klussen of andere stoffige bezigheden.

Let er altijd op dat de kroon van uw horloge gesloten is als u uw Staudt draagt. In de kroon zit een pakking, die alleen werkzaam is als de kroon gesloten is (stand 1 in onderstaande illustratie).

Moet ik een automatisch uurwerk ook opwinden?

Een automatisch uurwerk bevat een rotor die door de beweging van uw pols de veer opwindt. Zeker wanneer u uw horloge voor het eerst draagt (of wanneer het horloge stil heeft gestaan) is het raadzaam om uw horloge op te winden. Dat kunt u doen door de kroon met de klok mee te roteren. 30 tot 40 slagen is voldoende. Wanneer de kroon is opgewonden, hoeft de rotor de spanning op de veer alleen bij te houden. Indien u genoeg beweegt en het horloge dagelijks draagt, hoeft u het horloge niet nogmaals op te winden.

Als uw horloge weinig beweging krijgt door bijvoorbeeld kantoorwerk, dan is het raadzaam om uw horloge wekelijks op te winden of hem ’s avonds in een watchwinder te doen. Zodoende blijft de veer in uw horloge gespannen.

Hoe vaak moet ik mijn handopwind uurwerk opwinden?

Ons handopwind-uurwerk heeft een gangreserve van 50 uur. Dat betekent dat het uurwerk, in perfecte condities, ongeveer 50 uur dient te functioneren.

Wij raden u echter aan om uw horloge iedere dag een paar slagen op te winden, zodat de veer maximaal opgewonden blijft.

Heeft mijn mechanische horloge een watchwinder nodig?

Niet perse. In het geval van een handopwind-uurwerk zeker niet, de beweging van een watchwinder heeft geen positief effect op de gangreserve van het uurwerk. In het geval van een automatisch uurwerk kan het raadzaam zijn wanneer het horloge weinig beweging krijgt. De rotor in een mechanisch uurwerk kan de veer opwinden door gebruik te maken van de beweging van uw pols. Wanneer u uw Staudt in een watchwinder bewaart wanneer u het niet draagt, blijft de veer opgewonden.

Kan ik nieuwe of extra horlogebanden aanschaffen?

Ja, dat kan. Sterker nog, niets is leuker dan eens in de zoveel tijd het karakter van uw horloge te veranderen door een andere horlogeband. Een felle kleur, of misschien toch een gedistingeerde klassieke kleur? Bij het verkooppunt waar u uw horloge heeft gekocht hebben ze wellicht wat Staudt-horlogebanden op voorraad. In onze webshop kunt u altijd onze volledige collectie van horlogebanden vinden en bestellen.

Indien u niet eerder een horlogeband heeft verwisseld, raden wij u aan om dat door een juwelier of horlogemaker te laten doen. U kunt uw Staudt makkelijk bekrassen met het verwisselen van de horlogeband.

De maten van onze horlogebanden verschillen. Zie hieronder een overzicht.

Praeludium Petit 20mm 16mm
Praeludium Chronograph 20mm 18mm
Praeludium Automatic 22mm 18mm
Praeludium Guilloche 22mm 18mm
Praeludium Hand Wound 18kt. 22mm 18mm
Praeludium Hand Wound 22mm 18mm

Over Staudt

Wanneer is Staudt opgericht?

Staudt is officieel opgericht door Yvo Staudt op 1 juli 2014, toen hij zich inschreef bij de Kamer van koophandel in Den Haag. De jaren voor de officiële oprichting bestede de conservatoriumstudent aan de totstandkoming van zijn allereerste horloge, het horloge dat nu de Praeludium Hand Wound heet.

In totaal zijn er vier versies van de Praeludium Hand Wound. Van het allereerste model is maar één. Althans, één horloge dat de goedkeuring kon dragen van zijn maker Yvo Staudt. Yvo had drie  kleursamples van de wijzerplaat, waarvan hij er één goedkeurde. De overige twee gebruikte hij wel om twee horloges van te assembleren. Een daarvan is in eigendom van zijn broer. De andere is verkocht aan een derde.

De oer-Praeludium Hand Wound kenmerkt zich door de 44mm-horlogekast en de two-tone blauwe wijzerplaat. Leuk detail is de printfout op de wijzerplaat. Omdat Yvo dag en nacht bestede om zijn ontwerp te maken, viel het hem niet meer op dat de cijfers in de subdial (secondewijzer) niet klopten. Doordat hij wisselde van vier getallen (60, 15, 30, 45) naar drie getallen, vergat hij om de 30 te vervangen in een 40. Daardoor staat er op het allereerste Staudt-horloge in de subdial 60, 20, 30 (in plaats van 60, 20, 40).

In oktober 2014 lanceerde Yvo Staudt zijn eerste echte Staudt Praeludium Hand Wound. Van dit model zijn er in totaal 45 gemaakt, waarvan 5 met een geskeletteerd uurwerk.

Oktober 2015 is de actuele Praeludium Hand Wound and Automatic gelanceerd.

September 2016 is de Praeludium Guilloche geïntroduceerd.

Februari 2017 is de Praeludium Petit geïntroduceerd.

Waar komt de naam Staudt vandaan?

De naam Staudt is de familienaam van de oprichter van Staudt Twenthe, de jonge muzikant Yvo Staudt. De eerste papieren van deze oorspronkelijk Duitse naam gaan terug naar 1630. Een kleine 200 jaar geleden kwamen Yvo’s voorvaderen naar het oosten van Nederland.

Waar komt het wapen in het logo vandaan?

Het Staudt-wapen is het familiewapen van de familie Staudt. Dit wapenschild staat officieel gedocumenteerd in de Rietstap Armorial General.

Verkooppunten

Moet ik mijn horloge bij een juwelier kopen of in de webshop?

Indien u uw zinnen heeft gezet op een van onze horloges raden wij u aan om deze te bekijken bij een van onze verkooppunten. Uw plaatselijke Staudt-juwelier laat u met alle liefde uw gewenste Staudt zien en dragen.

In onze webshop kunt u onze horloges alleen kopen via een van onze verkooppunten. Het door u gekozen verkooppunt zal dan fungeren als aanspreekpunt. U kunt er voor kiezen om het horloge te laten verzenden of op te halen bij het door u gekozen verkooppunt.

Hoe bepaalt Staudt welke juwelier een verkooppunt van Staudt kan zijn?

Alles is mensenwerk. Wij vinden het zeer belangrijk dat een Staudt-verkooppunt geleid wordt door mensen die gepassioneerd zijn over hun vak en zich laten leiden door humane en intrinsieke motivaties in plaats van louter commerciële. De ‘energie’ in een verkooppunt is leidend. Wat voor gevoel krijg je wanneer je een winkel binnenstapt? Wordt je gezien als mens, of als wandelende omzet-generator?

Wij zijn waanzinnig trots op onze verkooppunten.

Er zit geen Staudt verkooppunt bij mij in de buurt, wat kan ik doen?

In Nederland hebben wij een breed netwerk van bevlogen juweliers die u graag vertellen over onze horloges.

Klik om onze verkooppunten te bekijken…

Wanneer u buiten Nederland woont en er geen verkooppunten zijn in het land waarin u woont, kunt u met ons contact opnemen.

Klik hier voor het contactformulier…

Heeft u geen antwoord gevonden op uw vraag? U kunt contact met ons opnemen, dan zullen wij uw vraag proberen te beantwoorden.